Здравите стъпала – гаранция за добро здраве

Стъпалото е една от най-претоварените и подценявани части на човешкото тяло. Краката ни правят толкова много за нас, а какво знаем за тях? Помислете: човек прави на ден около 8-10000 крачки. За един живот това прави четири пъти обиколка на земята. Стъпалото може да е скромно, но благодарение на сложната му конструкция ходим изправени – един от важните отличителни белези на човешкия род. Ето някои интересни и забавни факти за човешкото стъпало.
 • Около ¼ от всички кости в тялото ни се намират в стъпалата.Стъпалата ни имат общо 52 кости – по 26 всяко. Ако тези кости не заемат правилната си позиция, това се случва и с тялото. Тази сложна структура се поддържа от 33 стави, 107 сухожилия и 19 мускула и изпълнява различни движения. При раждането ни костите са основно хрущяли, пълното им втвърдяване настъпва към 21 годишна възраст. По-нататък, с годините стъпалото, подобно на останалата част от тялото ни, също се променя в резултат от различни фактори – увеличение на теглото, бременност, възрастови изменения, травми.
 • Стъпалата ни съдържат около 250000 потни жлези,които отделят чаша влага всеки ден. Стъпалата съдържат повече потни жлези и сензорни нервни окончания на квадратен сантиметър от всяка друга част на тялото.
 • Стъпалото е едно от местата в тялото с най-много гъдел.Има причина за това: хората имат близо 8000 нерви в стъпалата и голям брой нервни окончания в близост до кожата. Ако имате гъдел на краката, това може да е добър знак: намалената чувствителност може да бъде индикатор за невропатия. Стъпалото съдържа рецептори за болка, както и рецептори за допир. Гъделичкането може да засегне и двата вида рецептори. Затова вероятно на някои хора не им е приятно да ги гъделичкат по краката.
 • Ходенето е най-доброто упражнение за краката.То подобрява циркулацията и контрола върху теглото, а с това и цялостното здраве. Последните проучвания показват, че движението като цяло дава положителен тласък на мозъчна дейност и води до подобряване на паметта, концентрацията и настроението.
 • Двете стъпала почти никога не са напълно еднакви, едното най-често е по-дълго от другото. Трябва да избираме обувки според по-голямото. А най-добре е да избираме следобед, защото през деня стъпалото увеличава обема си средно с 5%
 • При ходене, с всяко вдигане на петата, пръстите поемат около половината от теглото ви. Бегачите удрят земята със сила, равна на 2.5 – 3 пъти собственото им тегло
 • За един ден нормално ходене общото натоварване на краката може да достигне стотици тонове, което се равнява на натоварен с цимент камион.
 • За един живот човек изминава пеша над 160,000км – т.е. обикаля земята четири пъти.
 • Жените страдат около четири пъти повече от проблеми с краката в сравнение с мъжете. Това са дължи главно на обувките, които носят. По ирония на съдбата, западните жени започват да носят токчета, за да постигнат по-мъжествен външен вид: европейските мъже заимстват външния вид от персийските воини през 17 век и жените скоро последват примера.
 • Стоенето на едно място е много по-изморително, отколкото ходенето, защото едни и същи мускули се натоварват за по-дълъг период от време.
 • Неразположенията и болките в краката могат да бъдат първите признаци на по-сериозни болестни състояния. Краката отразяват общото здраве, така че артрит, диабет, неврологични или нарушения на кръвообращението могат да покажат своите първоначални симптоми в краката.
Препоръчва се използването на термомасажор Е5 вечер и след това да се заеме хоризонтално положение поне един час. Вторият сеанс може да се направи след обяд, но отново трябва да се осигури време краката да останат в хоризонтално положение известно време. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.